Školní zahrada - záhony 2024

Zahrada naší školy je krásná, velká a zatím ne moc využitá. V hodinách „pracovek“ jsme se s dětmi domluvili, že bychom zkusili něco zasadit či zasít a při použití správných pěstitelských zásad sledovat, jak nám to roste. Nářadí máme, chuť a odhodlání také. Při rozhodování jak a kde vytvořit třídní záhonky se nám naskytla příležitost - firma likvidovala staré bedny, ve kterých se do místní továrny vozila vlna.
Záhony máme! Za pomoci rodiny Kiliánových z Bernova, kteří nám je dovezli, už stojí na místě v naší krásné zahradě. Je jich 8 – pro každou třídu druhého stupně jeden. 
Záhony stojí a je potřeba je naplnit. Likvidujeme staré dřevo u ohniště a základ ve všech záhonech je položen. Jarní shrabané listí to přikryje. Sháníme další materiál, čím budeme plnit. Paní učitelka Böhmová Dubová nám poradila domluvit se s jejím manželem. Slovo dalo slovo a na zahradě nám firma AP lesnická, s.r.o. složila kontejner staré, proleželé štěpky z krušnohorských stromů.
Postupně jsme během hodin pracovní výchovy naplnili všechny záhony po okraj. Štěpka si „sedá“ a teď už jen čekáme na objednaný substrát, který bude tvořit finální deseticentimetrovou vrstvu v záhonu připravenou k setí či sázení. Co budeme sázet či sít, to už je na rozhodnutí každé třídy.
V září uvidíme, co se nám povedlo. Ještě předtím poslední týden v červnu deváťáci svoje záhony předají budoucím šestým třídám. 
Závěrem chceme ještě jednou moc poděkovat manželům Kiliánovým a Böhmovým a firmě AP lesnická, s.r.o. za sdílení našeho nadšení, které díky jejich pomoci můžeme realizovat. Děkujeme!

Fotografie ze zakládání záhonů najdete zde.