Den ve Světě záchranářů - 9.B 20.5.2024

        20. května ráno jsme vyrazili vlakem do Světa záchranářů v Karlových Varech. Byli jsme nedočkaví, co tam na nás čeká.
    Jakmile jsme vstoupili do hlavní budovy, seznámili jsme se s milými záchranáři. Nejprve jsme si představili 3 kroky, které máme použít vždy, když se dostaneme do jakékoli situace ohrožující zdraví. V prvním kroku se máme vždy řádně rozhlédnout - zkontrolovat, zda nám na místě nehrozí nebezpečí, zjistit, co se stalo a určit počet zraněných. V tom druhém pak reagovat – zjistit stav vědomí a dýchání raněného. Volat linku 155 a v případě potřeby zastavit masivní krvácení. V posledním kroku pak rozmýšlet – hledat další zranění, ptát se na příčinu, obtíže, užívané léky, alergie, paměť na událost, poslední jídlo a pití a sledovat vědomí.
    Po teoretické části následovala praktická cvičení. Nastala modelová situace č. 1. Vešli jsme do místnosti, kde ležela figurantka v bezvědomí. Museli jsme prokázat, že zvládneme postupovat dle naučených 3 kroků. Dostali jsme se do fáze, kdy bylo potřeba otočit spolužačku na záda, zprůchodnit její dýchací cesty. Protože stále nereagovala, zahájili jsme resuscitaci. Ve druhé situaci jsme si vyzkoušeli, jak volat pomocí aplikace Záchranka. Tentokrát jsme našli diabetičku, která zkolabovala. Zpočátku nás mohlo zmást, že se chovala, jako by byla pod vlivem omamných látek. Ale našli jsme u ní průkaz diabetika a inzulínové pero. Spojili jsme se pomocí aplikace se skutečnou operátorkou, která nás navedla, jak postupovat. To byl zážitek! I když jsme si na záchranu jen hráli, vše bylo tak věrohodné, že jsme se o raněnou báli a snažili se jí pomoci.
    Po krátké pauze jsme se přesunuli do jiné budovy. Zde jsme si na figurínách procvičili resuscitaci, dále jsme zjistili, jak postupovat v případě masivního krvácení, nebo při zjištění zlomeniny. Naučili jsme se, jak podat lince 155 údaje o místě, kde se právě nacházíme (například v lese). Záchranáři nám ještě stihli ukázat hrůzostrašné fotky popálenin a poradili, jak jim předejít a v případě potřeby i ošetřit. Na závěr záchranáři trpělivě zodpověděli mnoho našich zvídavých dotazů.
    Náš pondělní program byl užitečný a zábavný. Díky skvělým záchranářům jsme získali sebevědomí, že bychom si dokázali poradit ve zdraví ohrožujících situacích. Kdo ví, jestli nové vědomosti a dovednosti někdy budeme potřebovat uplatnit. Opatrujme se!