Halloween, nebo Dušičky? - projekt 7.B 2021

Strašidelné převleky, vyřezávání dýní, sladkosti, to vše je spojené s původně keltským lidovým svátkem Halloween, který připadá na 31. října. Svátek se zachoval především v anglosaských zemích. U nás se spíše nedrží, i když nás v obchodech jistě zaujme halloweenská výzdoba. O dva dny později se v naší zemi slaví Dušičky, které jsou oproti Halloweenu poklidnější záležitostí. S rodinou vzpomínáme na zesnulé, chodíme na hřbitov zapalovat svíčky, pokládáme květiny a věnečky.
O obou těchto svátcích jsme si vyprávěli v našich dvou projektových dnech ve třídě 7. B. A protože máme na naší škole skvělý učitelský kolektiv, ochotně se do třídního projektu zapojily všechny kolegyně, které ve třídě učí, za což jim patří velký dík.
Při češtině a dějepisu jsme si představili hlavně „naše“ Dušičky, vyplnili jsme pracovní listy, vyluštili křížovky a rébusy, napsali tematický diktát. Při angličtině jsme se dozvěděli o historii Halloweenu, připomněli si, k čemu slouží Jack-o-lantern (svítilna), představili jsme si nejznámější halloweenskou hru „apple bobbing“ (lovení jablek). Při výtvarné výchově jsme malovali pastelem duchy a volnou technikou tvořili netopýry. V matematice jsme počítali tematicky zaměřené slovní úlohy a vyzkoušeli si narýsovat pavučinu - pravidelný šestiúhelník. Při němčině jsme si pohovořili o tom, jak se slaví v některých německy mluvících zemích Svátek Všech svatých Allerheiligen. A při pracovních činnostech jsme si všichni za poslechu strašidelných písní vyřezali vlastní dýni.
A to ještě není vše. Naše třída byla vyzdobena všelijakými dekoracemi. Mnozí z nás si doma vymýšleli a vyráběli masku, někteří si ji ušili dokonce sami! Za dohledu maminek a babiček sedmáci napekli hrůzostrašné cukroví a vyrobili další dekorace, třeba háčkovanou dýni. A o tom to je. Něco nového se naučit, spolupracovat a být spolu. Těšíme se na další projekt...už brzy!  

Fotografie z akce si můžete prohlédnout zde.