Valentýnský projekt 8.B 2023

14. února slavíme svátek zamilovaných, svátek lásky, ale i přátelství a vzájemného pochopení. Pochází z anglosaských zemí. Jeho tradice byla obnovena Walterem Scottem počátkem 20. století v USA. K Valentýnu se váže celá řada zvyků, které pronikají i do českého prostředí. Řekněte sami, kdo by nebyl rád obdarovaný květinami, čokoládou, roztomilým plyšovým medvídkem, třpytivým šperkem, nebo třeba básní od srdce, či snad dopisem od milované osoby? Jistě každý z nás.
V rámci našeho projektu jsme valentýnskou tematiku využili v hodinách různých předmětů. V literatuře jsme se dozvěděli, že kolem životopisu světce Valentýna, který byl pravděpodobně biskupem z Terni, dodnes panují nejasnosti. Jedna legenda praví, že Valentýn byl popraven kvůli lásce, druhá ale, že zemřel kvůli svým léčitelským schopnostem. Nebo jsme za domácí úkol dostali vymyslet báseň o lásce a odprezentovat ji pak s citem sobě vlastním před spolužáky ve třídě. Vznikla velmi zajímavá dílka, dost jsme se nasmáli. V matematice jsme řešili tematické slovní úlohy a zkonstruovali srdce. V chemii jsme se zabývali záhadnou reakcí – chemií lásky. V hudební výchově jsme si vyhledávali a zazpívali lidové i umělé písně o lásce šťastné, ale i neopětované. Při odpoledním vyučování jsme uspořádali piknik a konverzovali při něm anglicky. V naší valentýnsky vyzdobené třídě byste v ten čas nenašli lavice a židle, ale deky, polštáře, doma napečené muffiny, makronky a sladké koláčky, také malinovou limonádu a další dobroty. Na projekt jsme se samozřejmě nezapomněli sladit do červené, růžové, či bílé barvy.
Abychom si náš projekt neužili sami, přišli jsme na nápad, že vyrobíme růžový box na valentýnskou poštu. Obešli jsme třídy, které se nachází v pavilonu 2. stupně a představili jsme tuto záhadnou bedýnku. Projevili jsme přání, aby se do ní vhazovaly nejen ručně vyrobené valentýnky, ale i přáníčka jen tak pro radost. Umístili jsme ji tedy v prostorách šaten a netrpělivě sledovali, zda se do projektu zapojí i naši spolužáci. Jaké bylo naše překvapení, když jsme v den D box rozpečetili a objevili velké množství krásných přáníček. Podle jména a třídy jsme je všechna roznesli adresátům. Mnozí spolužáci byli překvapeni, ale všem udělala přáníčka radost. Co bylo uvnitř? To my nevíme, ctíme přece poštovní tajemství.
Na úterý 14. února jsme si připravili pro všechny, kteří chodí na obědy do naší jídelny, překvapení. Vyzdobili jsme ji balónky, pompony, girlandami, na stoly položili vyrobené zasněžené svícínky se zapálenou svíčkou. Úžasný tým školní jídelny nám na tento den připravil dezert – lívanec ve tvaru srdíčka. Děkujeme všem, kteří se zapojili do našeho projektu. Chovat se k sobě pěkně, mile, usmát se na někoho, to by nemělo být pouze záležitostí jednoho dne, ale celého roku. Tak ať nám to vydrží!

Fotografie si můžete prohlédnout zde, krátké video ze zdobení jídelny je tady!