Čarodějná stezka 30.4.2024

V úterý 30. dubna naše třída s paní učitelkou Kuklovou zrealizovala projekt Čarodějná stezka. Za mě bylo fajn, že jsme se na projektu podíleli opravdu všichni. Dali jsme si práci s vymýšlením kostýmů, zdokonalováním stanovišť a programem pro děti prvního stupně. I přesto, že nám bohužel pár spolužáků na poslední chvíli odpadlo ze zdravotních důvodů, jsme vše skvěle zvládli. Podpořilo nás i slunečné počasí.
    Akce se konala na tzv. limnickém koupáku a v jeho přilehlém lese. Měli jsme promyšlené a rozdělené úkoly, s sebou všechny pomůcky, zajistili jsme každé třídě vlastního průvodce a zhotovili odpovědní kartičky. Vyzdobili jsme si stanoviště, rozmístili úkoly, naparádili se tak, abychom působili magicky, a netrpělivě už očekávali první návštěvníky. Na každého čekalo 14 zastavení s kouzelnými úkoly, jako například: uvařit lektvar z netopýrů, myších a hadích ocásků, skleněných kuliček a kuřích ok, nebo museli složit rozházené části kouzel, či dokázat, že umí správně sedět na lopatě, létat na koštěti, ale také odříkávat tajné zaříkávadlo.
    Ze začátku jsem se trochu bála, protože to není jen tak, mluvit na lidi, které jste nikdy neviděli, a ani nevíte, jestli je to bude bavit. Všude byl slyšet zvonivý smích dětí, které se bavily při plnění úkolů, a z celého dopoledne přímo sršela pozitivní energie. Na samotném konci stezky se děti sešly už jako třída u ohně a musely předvést zaříkávadlo, které si měly připravit předem. Musíme všechny třídy pochválit, protože byly originální a skutečně velmi dobře připravené. A co víc, jejich zaklínadla dokonce fungovala! Každé zaříkávádlo totiž dokázalo probudit bouřlivou chemickou reakci peroxidu vodíku s hypermanganem. Oceňujeme také kostýmy, na které nezapomněly ani paní učitelky třídní a jejich asistentky! Jako odměnu za účast si každý malý kouzelník odnesl náhrdelník s přívěskem čarodějné zkumavky naplněné svítícími kamínky. Odměny jsme pro ně velmi rádi vyrobili. A pak ještě každý, kdo měl zájem, se mohl ode mě nechat vyfotit a dostal fotku s sebou na památku.
    Jak bychom akci zhodnotili? Rozhodně jako velmi vydařenou. Pečlivá příprava se určitě vyplatila. Děti si dopoledne užily a pobavily se. Třeba i tím, že když jsem si hrála na vážnou čarodějnici, zafoukal vítr a odnesl můj klobouk až do potoka. Smály se, až se za břicho popadaly.  
    A co my, pořadatelé? Byli jsme vysílení, hladoví (na jídlo zkrátka nebyl čas), vymluvení, ale odcházeli jsme s dobrým pocitem, že jsme mladším spolužákům zpříjemnili den a udělali radost. Projekt jsme si velmi jsme užili.

                                                                                                                                   A. Hanáčková, J. Ilečková a K. Vecková, třída 9.B

FOTOGRAFIE si můžete prohlédnout zde. Jak si malí čarodějníci trénovali zaříkávadlo ve třídě, najdete zde, jak ho použili pro kouzelný efekt, najdete zde.